Supply chain resilience: hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de volgende crisis?

Supply chain resilience: hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de volgende crisis?
26/02/2024 Deborah Bracke

Covid, de oorlog in Oekraïne, een energiecrisis, inflatie … Het lijkt erop alsof we sinds 2020 van de ene in de andere crisis zijn gerold. Voor bedrijven en voor hun toeleveringsketen waren het dan ook bijzonder uitdagende tijden. Wat de toekomst brengt, weten we niet. Maar organisaties moeten in elk geval hun lessen trekken uit het verleden en werk maken van supply chain resilience.

Wat die toekomst betreft, zijn er wel wat experts die zich toch aan voorspellingen wagen. En die zien er in geen geval rooskleurig uit. Van nog meer oorlogen en conflicten tot een mogelijke herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en een afbrokkelende Chinese markt. De kans is reëel dat deze ontwikkelingen ook een impact krijgen op jouw supply chain. En dan is maar de vraag in hoeverre je in staat bent om hier gericht op te reageren.

Concreet verwijst supply chain resilience naar je vermogen om te anticiperen op wat er kan gebeuren. Het betekent dat je voor bepaalde situaties een plan B hebt klaarliggen, zodat je de impact ervan ofwel volledig kunt vermijden, ofwel in staat bent om de gevolgen te beperken en snel te herstellen.

Hoe ga je daar in je organisatie best mee om?

Werk een concrete strategie uit

Supply chain resilience is een behoefte die door de bedrijfstop moet worden gedragen. En ondanks de vele crisissen van de voorbije jaren is dat in veel organisaties nog steeds niet het geval. Tijdens de Covid-crisis hebben we bijvoorbeeld veel aanpassingen doorgevoerd om de business draaiende te houden, maar wat is daar bijna vier jaar later van overgebleven? Is het echt doorgedrongen dat we ons zo goed mogelijk op een crisis moeten voorbereiden? En ligt hier vandaag effectief een plan voor op tafel?

Behalve het management moeten natuurlijk ook andere mensen in het bedrijf beseffen hoe belangrijk het is om klaar te zijn voor disrupties. Werk daarom samen aan een strategie die je in staat stelt om op een nieuwe crisis te anticiperen en de impact te minimaliseren. Op dat gebied waren de voorbije jaren een waardevolle ervaring. Toen de pandemie uitbrak, hadden we geen voorgaande situatie om ons op te baseren. Nu hebben we die ervaring wel en moeten we er onze lessen uit trekken.

Probeer in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde gebeurtenis zich zal voordoen en ga na hoe je business hier invloed van kan ondervinden. Een blokkade in het Suezkanaal heeft misschien geen directe gevolgen voor jouw bedrijf, maar mogelijk kan je er via een leverancier wel mee te maken krijgen. Als je weet waar zich de grootste risico’s bevinden, kan je werk maken van een strategie.

Creëer visibiliteit in je supply chain

Een plan hebben is één ding, je kunt er pas effectief mee aan de slag als je in realtime ziet wat er in je supply chain gebeurt. Daarom moet je voldoende visibiliteit creëren. Zo wil je bijvoorbeeld een alert krijgen van een levering die te laat komt, maar daarnaast ook meteen zien wat de gevolgen zijn voor je supply chain. Hierin kan artificiële intelligentie (AI) een grote rol spelen. Stel dat verschillende factoren zich tegelijkertijd voordoen, dan kan je dankzij AI beter inschatten wat er concreet kan gebeuren en hoe je er het best op reageert om de impact voor je organisatie te beperken.

Aansluitend hierop moet je zeker over een intelligent voorraadbeheersysteem beschikken. Zo weet je op elk moment hoe het met je voorraad gesteld is en hoe je tijdig kunt ingrijpen. Praktisch betekent dit dat je bijvoorbeeld eerst vaststelt wat de kritieke materialen voor je business zijn en dat je vervolgens voor die materialen verschillende leveranciers in je systeem opneemt. Als je dan het signaal krijgt dat de kans groot is dat een leverancier failliet zal gaan, dan kan je in elk geval snel schakelen en ervoor zorgen dat je eigen productielijnen blijven draaien.

Door de crisissen van de voorbije jaren hebben veel bedrijven een enorme voorraad gecreëerd. Een voorraad die ze niet kwijt geraken, aangezien de vraag bij de consument door de inflatie is afgenomen. Een goed voorraadbeheersysteem helpt je ook om tijdig op veranderingen in de vraag te anticiperen.

Als je over de nodige visibiliteit en intelligentie in je supply chain beschikt, ben je beter geplaatst om met een doeltreffende strategie snel actie te ondernemen. En zo maak je dus ook je business beter bestand tegen de volgende crisis, wat die ook moge zijn …